LYMFEDRENASJE

HVA ER LYMFEDRENASJE

Lymfedrenasje aktiverer lymfesystemet og er en massasje av lymfegangene. Lymfedrenasje er en behandling som går grundig til verks, og setter blant annet i gang flere renselsesprosesser i kroppen. Behandlingen går ut på at terapeuten bruker lette pulserende trykk med hendene for å stimulere lymfesystemet.

Den milde massasjeformen fører lymfevæsken fra vevet til lymfeknutene, som renser lymfevæsken før den går ut i de store lymfeårene og videre tilbake til blodet. Lymfedrenasje ble utviklet i Danmark i 1930-årene av de danske fysioterapeutene Estrid og Emil Vodder. Behandlingsmetoden er godt kjent iMellom-Europa, og aksepteres stadig av flere og flere leger. Kjemikalier fra mat vi har spist eller fra kosmetikk vi har brukt lagres i kroppen vår i årevis.

Giftstoffene forsvinner inn i lymfesystemet og hoper seg opp, og kan deretter skape en rekke ubalanser i kroppen. Hvis man trener aktivt blir man kvitt en del av giftstoffene gjennom svette og urin, men har man en stillesittende og lite aktiv hverdag kan man ofte trenge hjelptil å få i gang sirkulasjonen medlymfedrenasje.

LYMFESYSTEMET

Lymfesystemet i kroppen vår ivaretar mange viktige funksjoner og er en viktig del av immunforsvaret vårt. Lymfesystemet regulerer blant annet væskebalansen og frakter de hvite blodlegemene (lymfosyttene) rundt om i kroppen. De hvite blodlegemene er helt avgjørende for immunforsvaret ettersom de bekjemper virus og bakterier som har kommet seg forbi det ytre immunforsvaret, nemlig slimhinnene og huden.

Lymfesystemet er også en viktig faktor når kroppen skal utskille avfallsstoffer, for når kroppen er ”forurenset” kan sirkulasjonen fungere dårlig. Det kan vise seg som smerter i muskulaturen, hovne ankler, kalde føtter og hender, spenninger i hode/nakke, leggkramper, samt en generell stivhet i kroppen. Lymfesystemet består av lymfeårer, lymfevev og lymfevæske, som alle har livsviktige oppgaver å utføre. Lymfevæsken er en blank væske som sirkulerer rundt i kroppen vår og som bl.a. gjør at sår på kroppen gror. Lymfeårene har som oppgave å lede væsken gjennom lymfeknuter og lymfevev. Lymfevevet består av lymfeknuter, brisselen (thymus), milten, og mandlene.

Miltens hovedoppgave er å rense blodet, mens brisselen produserer de hvite blodlegemene (lymfosytter). Mandlene setter en stopper for eventuelle virus og bakterier som kommer inn i munnen vår. Den største delen av lymfeknutene våre finnes på halsen, men det er også lymfeknuter i armhulene, albueregionen, lysken, lungene, knehasene og tarmene. Lymfeknutene hovner opp ved infeksjoner eller ved svikt i immunforsvaret. 

EFFEKTIV BEHANDLING

De fleste kan få lymfedrenasje, og før behandlingen fyller man ut et helseskjema som gir terapeuten muligheten til å vurdere om du har noen hindringer eller alvorlige sykdomstilstander som gjør at du ikke kan gjennomføre behandlingen.

Lymfedrenasje tar ca.1 time, og en oppfølging med 5-6 behandlinger anbefales (helst 2-3 behandlinger pr. uke). Eventuelle reaksjoner etter en behandling kan være trøtthet, økt tarmfunksjon, tørste, dypere søvn og økt vannlating. For å øke effekten av lymfedrenasjen er det viktig at klienten drikker mye vann etterpå.

Behandlingen er smertefri. Lymfedrenasje virker forebyggende, men har også vist seg effektiv ved behandling av blant annet depresjoner, fibromyalgi (fibrositt), høyt blodtrykk, hovne/urolige ben, fordøyelsesproblemer, nakkesleng (whiplash), reumatiske lidelser, ryggproblemer, migrene/hodepine, uren hud, ødemer (væskeansamlinger), cellulitter, overvekt, smerter i nakke og skuldre, overvekt og dårlig blodsirkulasjon.

Lymfedrenasje er også bra for de som har nedsatt immunforsvar og er plaget med gjentatte infeksjoner. Preges du av stress i hverdagen, har du lavt energinivå eller har du rett og slett bare en altfor stillesittende livsstil kan dette være en behandlingsmetode som passer for deg.